Vremea Cluj

vremea clujVremea Cluj – repere generale

Vremea Cluj poate fi un factor ce-ti face ziua frumoasa in orasul din inima Transilvaniei. Dimpotriva, daca te ia prin surprindere intr-un mod neplacut, iti poate influenta starea de spirit in rau. Intr-o maniera tipic ardeleneasca,totusi, vremea la Cluj este, in general, linistita, prietenoasa, calma, molcoma.
Asezarea geografica a Clujului e idilica. Intre Muntii Apuseni, Campia Transilvaniei si Podisul Somesan, cu Somesul Mic traversand orasul, dealuri ce se curbeaza alene in jurul sau si paduri de renume (Faget si Hoia), vremea Cluj e adesea influentata de intalnirea armonioasa dintre toate acestea.
Climatul Clujului este unul temperat-continental, pe alocuri cu usoare influente oceanice.

Temperatura medie anuala este de 8,2°C. Cu o medie a precipitatiilor anuale de 557mm, cea mai ploioasa luna a anului in Cluj este luna iunie, iar cea mai uscata este luna februarie.
In ultimii ani, vremea Cluj e tot mai schimbatoare. In ceea ce priveste tendintele climaterice, in Cluj-Napoca s-a observat faptul ca iernile devin tot mai blande, cu ninsori mai putin frecvente. In aceeasi directie, verile devin mai calde, fiind inregistrate mai multe zile tropicale, in care temperatura in termometre depaseste 30°C.
Pe timpul verii, cand se dezlantuie cerul, vremea Cluj devine un adevarat spectacol.

Furtunile de vara, insotite de tunete si fulgere, creeaza o atmosfera de mister, aproape gotica. Atunci, iti amintesti de imaginea fantastica a Transilvaniei. Si iti spui ca da, esti cu adevarat in inima acestui taram rupt parca din basme, cu mituri stravechi care inca ne fac pielea de gaina.
Furtunile nu dureaza insa mult. La fel ca ardeleanul, vremea Cluj isi reia cursul firesc si te invita la o plimbare pe dealurile Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *